Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze veelgestelde vragen. Indien uw vraag hier niet bij staat, neem dan gerust contact ons op.

Veel gestelde vragen

 1. Is Bordeaux nu dagelijks beschikbaar?

  Bordeaux staat nu voor het eerste jaar weer thuis en is nu dagelijks beschikbaar. Voorheen dekte hij i.v.m. de sport 4x per week en bleef de helft van zijn sperma in Duitsland bij mede eigenaar Deckstation Paul Schockemöhle  en de helft ging naar ons. Dus hadden we veel minder sperma ter beschikking en konden we ook minder versturen door Nederland.

  Nu gaat het perfect en zijn sperma is veel beter, daardoor de bevruchting natuurlijk ook. We hebben al een mooi groepje drachtig van hem. 

 2. Hoe is de registratie bij het KWPN als ik mijn merrie insemineer bij een hengst die alleen goedgekeurd is bij een Buitenlands Stamboek?

  Dan kunt u uw veulen gewoon inschrijven bij het KWPN, deze komt dan in het zogenaamde Register A.

  Extra mogelijkheden register A-merries
  Wens van de Fokkerijraad om de reglementen te verruimen door het moment waarop aan aanvullende eisen moet worden voldaan te verplaatsen. Voortaan mogen Register A-veulens het hele keuringstraject doorlopen inclusief de Nationale Veulenkeuring. Register A-merries kunnen vanaf nu in het stamboek worden opgenomen en ook het sterpredicaat behalen. Als ze qua exterieur en beweging/springen voldoen kunnen ze na de stamboekkeuring deelnemen aan de Centrale Keuring en ook aan de Nationale Merriekeuring. Om definitief keur te worden moeten ze naast de eisen voor aanleg (IBOP, EPTM of sportpredicaat) wel aan de aanvullende eisen voldoen (PROK of D-OC-predicaat). Dit moet een merrie van een KWPN-hengst natuurlijk dan ook. Dit houdt in dat ze dan ook gelijk 'Elite' zijn.

   Per saldo is er ons inziens geen verschil meer! 

   

 3. Zijn dekgelden inclusief of exclusief BTW en hoe hoog is de BTW?!

  Dekgelden zijn in Nederland altijd exclusief BTW en stamboekkosten. Het BTW tarief op dekgelden is 9.0% 

 4. Hoe kan ik de inseminatie van mijn merrie regelen?

  Sperma bestellingen kunnen dagelijks tot 10:00u in de ochtend.

  Er zijn 4 mogelijkheden bij inseminatie van uw merrie:

  • 1. U brengt de merrie op ons station. Wij regelen alles
  • 2. Wij komen de merrie aan huis insemineren. Rond een straal van 50-60 km om ons bedrijf. De merrie wordt dan opgevoeld/gecontroleerd door uw dierenarts.
  • 3. Uw merrie blijft thuis en de dierenarts voelt/controleert uw merrie. Wij sturen het sperma aan uw thuisadres en de dierenarts insemineert uw merrie.
  • 4. Uw merrie blijft thuis en de dierenarts voelt/controleert uw merrie. Wij sturen het sperma aan een hengstenhouder in de buurt en hun insemineren uw merrie. Het sperma wordt dan besteld door de hengstenhouder in uw buurt.

   

 5. Hoe is het dekgeld opgebouwd?

  Het dekgeld bestaat uit een bedrag van éénmalige vaste kosten van € 250.- + opslag van b.v. € 750.- = een totaal dekgeld dan van € 1.000.—

  Hierbij komt de BTW (9.0%) stamboek- en afdrachtkosten en eventuele verzendkosten. Mocht de merrie niet drachtig zijn (per 01 okt.) bent u de vaste kosten kwijt, dit is de € 250.- (+ 9.0% BTW) Dit wordt ook wel het gustgeld genoemd. Mocht de volledige factuur in het dekseizoen al verstuurd en betaald zijn (b.v. 1.000.- + 9.0% BTW) en u stuurt ons de gustverklaring voor 01 oktober toe, dan krijgt u het verschil van het dekgeld terug, in het geval van dit voorbeeld dus € 750.— + 9.0% BTW terug.