Afstammelingenkeuring

Vandaag, zondag 22 augustus, zijn we met een groep veulens afgereisd naar Ermelo om de veulens te presenteren van onze hengsten Blue Hors Monte Carlo TC (Dream Boy x United) en Las Vegas (Ferdeaux x Wynton).
We waren als eerste aan de beurt met Blue Hors Monte Carlo TC en lieten een zeer goede collectie veulens van hem zien. We kregen dan ook een heel lovend commentaar van de KWPN-Hengstenjury; over het algemeen rassige goed ontwikkelde veulens. De hals wordt goed gebruikt in beweging, de draf is bergop en lichtvoetig en enkele veulens tonen een héél goed voorbeengebruik. De galop is bergop en ruim voldoende tot goede sprong en afdruk. 

Ook Las Vegas liet een mooie collectie veulens zien, waaronder 2 KWPN-keuringskampioenen, maar wel wat wisselender in exterieur. KWPN-Hengstenjury; een groep langgelijnde veulens met formaat en lengte in het lichaam. Met goede verbindingen, het achterbeen is soms licht gebogen. In stap een iets wisselend beeld maar doorgaans ruim voldoende ruimte. In draf maken ze een goede houding, voorbeentechniek, maken front, soms zou het achterbeen krachtiger onder het lichaam kunnen komen. De galop heeft een goede ruimte, goede voorbeentechniek en balans. Ook mag hier het achterbeen soms meer doortreden aldus juryvoorzitter dhr. Bert Rutten.

Bericht KWPN
Vandaag vond in Ermelo de afstammelingenkeuring voor dressuurhengsten plaats. De jonge dressuurhengsten toonden tussen de zes en de tien veulens die door de hengstenhouder zijn geselecteerd.

De dressuurhengsten Blue Hors Monte Carlo TC, Merlot VDL, Mister Diamond, Lewis, Lord Diamond, Lloyd, Lord Romantic en Las Vegas toonden vandaag hun nakomelingen. Voorafgaand aan vandaag werden al willekeurig geselecteerde nakomelingen van deze hengsten thuis bij de fokkers beoordeeld, op basis daarvan werden statistieken berekend voor het exterieur en de beweging.

Fanatieke groep fokkers
Vandaag kon de afstammelingenkeuring live via KWPN.tv worden gevolgd, maar het evenement was ook toegankelijk voor publiek. Halverwege werd het programma even stilgelegd vanwege de regenval in Ermelo. “Er was een goede publieke belangstelling”, is Floor Dröge enthousiast. “Dat betekende ook dat we in verband met de coronamaatregelen niet naar de binnenbaan konden, er waren te veel mensen om iedereen binnen een plek te geven. We hebben het vorig jaar erg gemist om met elkaar te zijn en onze passie te beleven. Het is mooi om te zien dat er vandaag weer een fanatieke groep fokkers naast de baan stond, die de collectie met eigen ogen hebben kunnen zien.”

Informatief
De afstammelingenkeuring biedt de kans om op één plek de veulens van verschillende jonge hengsten te bekijken. “Je kunt de veulens heel goed vergelijken als je een groep veulens van een hengst bij elkaar ziet. De moeders lopen erbij en we hadden deze keer ook bijna veulens met hun eigen moeder. Door de veulens en hun eigenschappen te vergelijken, kun je nog betere afwegingen maken in je eigen hengstenkeuze. Natuurlijk kun je online, op veilingen en keuringen veulens zien, dat is ook zeker informatief, maar het levert nog meer informatie op om ze allemaal in één groep bij elkaar te zien.”

De decentrale afstammelingenkeuring voor tuigpaarden vond afgelopen vrijdag plaats, morgen zal de Gelderse hengst Mexpression zijn nakomelingen tonen in Brummen. In het KWPN Magazine van september zullen de rapporten van de afstammelingenkeuringen worden gepubliceerd.