Geweldige afsluiting Hengstencompetitie

Klasse 4-jarige dressuurhengsten
Overtuigend en onverslaanbaar, dat blijkt de Blue Hors Zack-zoon Jameson RS2 keer op keer te zijn. In de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie pakte hij in Zuidbroek zijn derde zege met 93 punten. Met een 10 voor de galop en 9.5 voor draf, totaalindruk en de harmonie toonde de veelbesproken Jameson RS2 (Blue Hors Zack uit Atilinda keur IBOP-dres sport-dres pref van Negro, fokker Stal 104) zich onder Marieke van der Putten wederom heer en meester in de hengstencompetitie. “We hebben hele mooie cijfers kunnen geven aan dit toptalent. Zijn stap is goed, vlug, bruikbaar en actief. In draf begon hij iets gespannen maar later zat hij dicht tegen de 10 aan. Het werd een 9.5. Hij draaft met een geweldig gebruik van het voor- en achterbeen, en blinkt ook uit in het wijken. De galop is kaarsrecht, bergop en iedere pas in balans. Hij kan schakelen en ondanks dat hij goed wakker was, bleef hij perfect in balans”, sprak juryvoorzitter Frenk Jespers enthousiast.

Veel kwaliteit
Renate van Uytert-van Vliet kende een heel succesvolle dag hier in Zuidbroek. Met Johnny Depp (Bordeaux uit Wiana ster pref prest van Jazz, fokkers J.A. en B. Naber uit Vredenheim) pakte ze de tweede prijs dankzij een score van 89 punten, terwijl ze als derde eindigde met onze KWPN-goedgekeurde Just Wimphof (De Niro uit Rastede elite IBOP-dres sport-dres PROK van Riccione, fokker Carla Rienks-Kramer) met 87 punten. “Johnny Depp liet een onverstoorbare verrichting zien en is een heel mooi bloedpaard. Hij stapt met veel lossigheid, schwung en zuiverheid. In draf zagen we een mooie techniek en hij bleef de gehele verrichting mooi op lengte. Ook in galop zagen we veel kwaliteit.” De in Mecklenburg gekeurde KWPN’er verdiende negens voor zijn stap, draf, harmonie en totaalbeeld. Ook Just Wimphof maakte veel indruk. “Hij stapt zeer goed, met veel ruimte, lossigheid en zuiverheid. De draf heeft heel veel cadans en schwung. In galop heeft hij veel ritme, afdruk en souplesse. Just Wimphof is mooi in balans voorgesteld en maakte rondom een goede indruk.”

Klasse 5-jarige dressuurhengsten
Net als vorig jaar in de klasse L, kon Renate van Uytert-Van Vliet met onze Eye Catcher-zoon In Style naar voren treden als hengstencompetitiewinnaar tijdens de wedstrijd in Zuidbroek. Juryleden Frenk Jespers en Monique Peutz kenden 89 punten aan de verrichting toe. Voor zijn draf, galop, harmonie en totaalbeeld kreeg de hengst negens. “Het was een hele mooie, constante proef. Hij stap met veel losgelatenheid en souplesse, draaft met heel veel balans en veer. In galop valt In Style ook op met zijn ruimte, balans en souplesse en het beeld is heel constant en fijn om naar te kijken!”, sprak Frenk Jespers. Ook impression onder Diederik van Silfhout liet een zeer constante en sterke verrichting zien dat beloond werd met 80 punten en een 5e plaats in dit sterk deelnemersveld van 5-jarige hengsten.

Klasse 5 & 6-jarige dressuurhengsten
Vandaag was het een close finish in de derde competitiewedstrijd van de klasse Z/ZZ-Licht in de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie. Voor de derde keer op rij trok onze hengst Hermès (v.Easy Game) met Dinja van Liere aan het langste eind. Vijf hengsten kwamen aan de start in deze gecombineerde, zwaarste klasse. Dinja van Liere bleek een concurrent van zichzelf en finishte als eerste en gedeeld tweede. Met 85 punten stelde Hermès (Easy Game uit Bukkie keur EPTM-dres pref van Flemmingh, fokker G. Gijsbers) de zege veilig op ZZ-Licht niveau. “Dit was een prachtige, harmonieuze proef. De appuyementen en verruimingen waren hoogtepunten”, sprak juryvoorzitter Monique Peutz. “Hij draaft met veel balans en cadans. Ook in galop is het beeld heel mooi en laat hij goede wissels zien.” Met uitsluitend 8,5-en kwam Hermès uit op de totaalscore van 85 punten. Precies één punt meer dan zijn twee grootste concurrenten, onze hengst  Geniaal (Vivaldi uit Wocky elite IBOP-dres PROK d-oc van Biotop, fokker Familie Traa) onder Dinja van Liere en Glock’s Trafalgar (Totilas uit Paola van Lord Loxley, fokker Haupt- und Landgestüt Stiftung Brandesburgisches) onder Riccardo Sanavio. 

Veel allure
Beide hengsten deden hun verrichting op Z-niveau. “Met name in het drafgedeelte laat Glock’s Trafalgar heel veel allure en uitstraling zien. Hij heeft ontzettend veel ‘go’ en we hebben genoten van de proef. De stap zou nog wat meer losgelaten mogen zijn, dus daarvoor kreeg hij nu een 7. De draf is super gedragen, met een mooi voorbeengebruik en hele goede schouderbinnenwaarts. De wissels in galop zijn enorm van de grond gesprongen en de galop kenmerkt zich door veel sprong.” Ook over de één jaar oudere Geniaal is de jury enthousiast. “Het is een hengst met een stoer voorkomen en een goede bewegingsvorm. Hij stapt heel goed, zeker in het verzamelde gedeelte, en de draf is goed gedragen en met veel ruimte en balans. De galop is voldoende ruim en hij laat zich heel fijn rijden. Geniaal maakt een ongecompliceerde indruk.”

Zooooo trots op onze hengsten ruiters en amazones :)