Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap werd enigszins onthoofd door het ontbreken van Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. (v. Vivaldi) in de kürfinale, maar dat maakt niet dat de Nederlandse titel in 2022 minder verdiend naar Dinja van Liere en Hermès gaat. Zilver was er voor Thamar Zweistra en de negenjarige Hexagon's Ich Weiss en daar achter Marieke van der Putten met Tørveslettens Titanium RS2. De zege in de kür van het Nederlands seniorenkampioenschap is ook direct de eerste Kürzege voor Hermès en Dinja van Liere. Twee keer was de combinatie er in Duitsland (vorig jaar in Aken en dit jaar in Hagen) heel dichtbij, maar daar ging de winst beide keren toch naar een Duitse combinatie.
In de Grand Prix in Ermelo moesten Van Liere en Hermès nog genoegen nemen met de tweede plaats net achter Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P.. Scholtens moest (een uur voor haar starttijd) afmelden omdat Desperado niet fit is en zo was de baan vrij voor Van Liere. Maar dan moet het alsnog maar even gebeuren. Hermès liep in Ermelo één van zijn betere küren (Gelijkwaardig met Aken 2021) met twee minihakkeltjes (overgang piaffe-stap en een miniscuul foutje in één serie tweeërs) en kreeg daar van de jury 83,155% (81,325-84,15%) voor. Dat opgeteld bij de 77,956% uit de Grand Prix maakte een totaal van 161,111 en met afstand (meer dan 10%) de winst in het Kampioenschap. We hadden natuurlijk graag de concurrentie met Emmelie en Desperado N.O.P. aangegaan, wat zou dat spannend geworden zijn.

ZZ-Zwaar
Het werd een spannende strijd om de Bronzen medaille tussen onze hengsten Johnny Depp en Dante U.S.
In de 1e ZZ-Zwaar-proef stuurde Renate van Uytert stuurde onze KWPN-hengst Johnny Depp naar een 3e plaats met een score van73,05% gevolgd door  Just Wimphof met een score van 72.29%. Op de vijfde plaats nog een Van Uytert-hengst met Dante U.S. (v. Dante Weltino) onder Diederik van Silfhout met een mooie score van 71,714%. Deze talentvolle hengst is pas 6-jaar! In totaal dus drie Van Uytert-hengsten in de top-5 in het ZZ-Zwaar: Johnny Depp, Just Wimphof en Dante U.S.
Onze achtjarige Johnny Depp (v. Bordeaux) kwam in de kür onder Renate van Uytert tot 75,192% en een zesde plaats. De goede score uit het eerste onderdeel (73,047%/3e) zorgde er voor dat de hengst in het Kampioenschap Brons behaalde. Onze halfbroer van Total U.S., de AES goedgekeurde zesjarige Dante U.S. (Dante Weltino x Sir Donnerhall I) kwam met Diederik van Silfhout op de tweede plaats in de kür uit met 76,47. Onze hengst samen met Paul Schockemöhle maakte met zijn spectaculaire bewegingen indruk in Ermelo. Met de score uit het eerste onderdeel (71,714) werd het totaal een vierde plaats in het Kampioenschap.
Omdat je maar één paard in de finale mag starten liep onze hengst Just Wimphof de kleine finale. Met een score van 72,33% was er een ruimschootse overwinning.

Junioren
Lara van Nek verzamelde (met name bij de children) al heel wat medailles met Fariska van onze hengst Vivaldi, maar een gouden medaille op het Nederlands Kampioenschap behoorde nog niet tot de collectie van het duo. Tot vandaag: met een PR van 76,158% won Van Nek de kür. Dat opgeteld bij de 70,353% uit het eerste onderdeel maakten Van Nek en Fariska Nederlands Kampioen.
Waar de twaalfjarige gouden Fariska een echte routinier is in de jeugdsport, is de nummer twee van het kampioenschap dat absoluut niet. Onze zesjarige KWPN-hengst Lennox U.S. (v. Grand Galaxy Win T) pakte onder de 18-jarige Jill Bogers het zilver. De hengst van Joop van Uytert en Paul Schockemöhle liep naar 75,083% in de Kür (3e plaats). Dat opgeteld bij de 70,252% (3e plaats) uit het eerste onderdeel, maakte dat de combinatie uitkwam op een totaal 145,333. Rowena Weggelaar klom na de vierde plaats (69,798%) in het eerste onderdeel een plaatsje in het klassement, nadat ze in de kür een PR van 75,192% (2e plaats) scoorde in de kür met Klieveer’s Don Quichot van onze hengst United.
Reden voor vreugde bij Joop van Uytert: niet alleen zijn zesjarige hengst Lennox pakte de zilveren medaille, maar ook de nummers 1 en 3 van het kampioenschappen stammen af van zijn hengsten.