Renate van Uytert en Johnny Depp scoren bij Subtopdebuut:

Bij de jonge paarden bouwde de hengst Johnny Depp (Bordeaux x Jazz) met Renate van Uytert een fraaie erelijst op. Daarop staan onder andere de overwinning in de Pavo Cup, twee jaar winnaar van de Subli Competitie en in 2019 en 2021 een finaleplek op het WK voor jonge dressuurpaarden. Het succes gaat nu verder in de Subtop. Bij het debuut vandaag in Beuningen noteerde het duo in het ZZ-Zwaar de fraaie score van 74,36% en won daarmee met afstand de rubriek.

“Echt cool, heel gaaf”, vertelt Renate van Uytert die haar laatste wedstrijd met de bij meerdere Duitse stamboeken en onlangs bij het KWPN erkende hengst vorig jaar december in het ZZ-Licht reed. “Ik dacht: hij is klaar voor de overstap en weer een nieuwe uitdaging. Ik vind het ZZ-Zwaar best een moeilijke proef maar Johnny deed super goed zijn best. Ik hoop nu nog een keer een goede score te rijden zodat we naar het NK mogen. Hopelijk lukt dat en kunnen we zo doorgaan.”

Hele rits achten
Het duo kreeg een hele rits achten. Onder andere voor de uitgestrekte draf, de uitgestrekte stap, een pirouette, een serie, de losse wissels, de gangen en de houding en zit. Enige onvoldoende was voor het achterwaarts en daarnaast was er aftrek voor een programmafout. “In het achterwaarts struikelde Johnny. Dat was zonde. En ik durf het eigenlijk niet te zeggen maar ik had even een programmafoutje. Ik reed een serie in plaats van uitgestrekte galop. Die serie ging hartstikke goed maar toen klonk de bel. Eigenlijk rij ik nooit verkeerd en ik baalde een beetje van mezelf. Toen ik de punten zag was ik het alweer vergeten maar ik moet zelf wel opletten.”

Super dicht bij elkaar
De amazone is ook blij dat beide juryleden nagenoeg dezelfde punten gaven. “Ze zaten echt super dicht bij elkaar en heel gaaf dat ze het eens waren. Ze schreven beiden op het protocol: ‘Geweldig en prachtige combinatie’. Dat is heel leuk om te horen.”

Naar de negens
“We hadden hele mooie punten, het was best een constante proef en ik ben harstikke blij. Maar het kan nog wel wat strakker en vloeiender. Ik wil graag naar de negens, je moet toch je doelen blijven bijstellen. Maar overal een een acht voor is ook goed”, vervolgt Van Uytert lachend.

Super Johnny
Van Uytert heeft Johnny Depp van jongs af aan onder het zadel en behaalde al heel wat successen met de inmiddels achtjarige hengst. “Het is een heel fijn paard om mee op wedstrijd te gaan en hij is echt mijn Super Johnny. Zo noem ik hem ook altijd. Hij wil heel graag z’n best doen en vindt het volgens mij ook leuk. In de proef geeft hij het gevoel: ‘we gaan er voor’. Echt fijn als je zo van een paard op aan kan.”

Vier in Subtop
De amazone heeft nu vier paarden in de Subtop. Naast Johnny Depp zijn dat In Style (Eye Catcher x Lorentin I) en Ferdeaux (Bordeaux x Ferro) in de Lichte Tour en Just Wimphof (De Niro x Riccione) in het ZZ-Zwaar. Behalve Ferdeaux leidde Van Uytert de hengsten vanaf jong paard op naar hun huidige niveau. “Het zijn alle vier hele gave paarden en ik vind het heel bijzonder dat ik met Johnny, In Style en Just alles van jongs af aan mee heb gemaakt. Ik kan er super fijn mee rijden en ze hebben zulke fijne karakters.”