Renate van Uytert knalt naar bijna 73% in PSG-debuut met Ferdeaux

Door de wind, door de regen, dwars door alles heen ging vandaag op voor de combinaties die aan start kwamen op het onderlinge Subtop-meetmoment van LR & PC Ons Genoegen in Beesd. Renate van Uytert - van Vliet had bijna geen slechtere weersomstandigheden kunnen treffen voor haar Prix St. Georges-debuut met onze hengst Ferdeaux (Bordeaux x Ferro), maar de KWPN-goedgekeurde hengst liep uiterst geconcentreerd zijn proef en kwam uit op 72,647%. "Ik vind hem echt geweldig", vertelt de amazone enthousiast. 

“Het was eigenlijk een last minute-besluit om me voor Beesd in te schrijven. Het was onze eerste wedstrijd samen en Ferdeaux was al heel lang niet meer op concours geweest, dus ik wilde wel een klein beetje rustig beginnen. Maar dat plan werd de nacht daarvoor al gestoord. Ik werd ’s nachts wakker van de storm en met alle wind en regen had het eigenlijk niet slechter kunnen beginnen”, vertelt Van Uytert lachend. 

Tweeën en negens
“Bij het losrijden was het vrij winderig, maar ik had het geluk dat het tijdens mijn proef net droog was. Ferdeaux liep heel geconcentreerd zijn proef door. Ik kreeg een storing in de volte 8 meter, maar we herpakten ons goed en het appuyement daarna was juist heel mooi. We hadden dus een twee en een negen na elkaar op het protocol.” Ze vervolgt: “Er stonden daarnaast negens voor de series en de uitgestrekte draf op het protocol, maar ook een hele reeks met zevens en achten. Beide juryleden waren heel positief in hun commentaar. Echt een fantastische start dus. Ik vind Ferdeaux echt geweldig. Hij is echt op en top dressuurpaard en hij geeft mij het wauw-gevoel. Iedereen was heel enthousiast over hem, want hij heeft ook een heel imponerend voorkomen. Maar volgens mij was hij zelf minstens zo blij dat hij weer mee op pad mocht”.
Renate heeft Ferdeaux inmiddels een dik half jaar onder het zadel. “De eerste periode heb ik hem rustig opgebouwd, maar sinds een maand of drie ben ik hem echt fanatiek aan het trainen. Ik ben zelf ook wel iemand die het nodig heeft om eerst aan een paard te wennen en een combinatie te gaan vormen, maar nu was het echt wel de juiste tijd om op concours te gaan.”

NK Dressuur
Over twee weken staat er weer een wedstrijd op de agenda. “Nu we de vuurdoop hebben gehad, wil ik proberen om alles in de ring nog wat scherper en beter afgewerkt te krijgen. In de stap mag hij bijvoorbeeld meer ontspannen blijven en het wegrijden na het binnenkomen en halthouden was nog wat twijfelend. We moeten in de ring nog wat meer op elkaar leren vertrouwen, maar ik zou het heel erg gaaf vinden als ik Ferdeaux dit jaar aan start kan brengen op het NK Dressuur.”