Super leuk bericht van Horses.nl

Bericht Horses, door Rick Helmink
Direct na de eerste K&U-wedstrijd in Tolbert (half februari) sprak De Paardenkrant met Joop van Uytert over 'zijn' drie negenjarige Grand Prix-talenten: (de aan Glock verkochte) Total US, Hermès en Haute Couture. Inmiddels zit het zomerseizoen er op en hebben die drie paarden de kar getrokken voor Nederland. Total US in Tokio, Haute Couture in Hagen en Hermès in Aken. Het kan maar zo zijn dat Total US en Hermès er volgend jaar voor gaan zorgen dat Nederland weer op het podium staat. En daarom halen we dat interview nog weer een keer voor de dag op Horses Premium. Uit het interview blijkt de vooruitziende blik van Van Uytert, niet alleen als scout van paarden.

“Er zijn dagen geweest waarop ik heb gedacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Bijvoorbeeld toen Gribaldi overleed op het hoogtepunt van zijn fokkerijsucces. Maar er zijn ook momenten waarop je weet waar je het allemaal voor doet. Nu is zo’n moment”, vertelde Joop van Uytert destijds. Aan het einde van dit seizoen zal dat nog meer gelden. De drie negenjarige paarden die door Van Uytert werden ontdekt (en alledrie door Dinja van Liere werden opgeleid) hebben de Nederlandse kar getrokken dit jaar op het hoogste niveau: Glock’s Total US (78,649% GP/79,894% GPS/84,157% kür) onder Edward Gal in Tokio, de door Joop van Uytert en Albert Drost gefokte Haute Couture onder Dinja van Liere in Hagen (74,208% GP/75,699% GPS/79,668% kür) en Hermès eveneens met Dinja in Aken (78,022% GP/86,74% kür).

Dingen die andere mensen niet zagen
Joop van Uytert zag ruim zes jaar geleden (eind 2014) al kwaliteiten in de nu negenjarige Total US (Totilas x Sir Donnerhall I) en Hermès (Easy Game x Flemmingh), die voor veel mensen pas veel later duidelijker werden. In het geval van Hermès voor menigeen misschien zelfs pas midden februari of nog later in het seizoen. In Tolbert maakten de twee hengsten op indrukwekkende wijze hun debuut in de koningsklasse: Total US won bij zijn debuut in de Grand Prix met 80,73%, Hermès liep in zijn tweede Grand Prix naar 73,44% en won een dag later de Grand Prix met 75,76%.
Van Uytert zag in beide hengsten direct al dingen die andere mensen niet zagen. Bij Paul Schockemöhle, die Total US fokte, was er een andere Totilas die daar het best in de smaak viel. “Ik had de afspraak met Paul dat ik uit die jaargang één Totilas naar Nederland mocht halen, die ik het interessants vond. Zij waren vooral weg van Top Gear. Ik twijfelde tussen Total Hope uit Weihegold en Total US. Ik koos uiteindelijk voor de laatste, hij was nog ontzettend jeugdig en smal, niet te groot met 1,64m, maar in beweging had hij iets bijzonders. Toen ik hem thuis in de bak losliet wist ik dat ik de juiste keus had gemaakt en heb ik ook direct tegen de mensen gezegd die er bij waren: dit is de beste hengst van deze jaargang.”

‘Zou meer tot dragen moeten komen’
Ook de door familie Gijsbers gefokte Hermès was een paard wiens talent niet direct door iedereen herkend werd. Hij ging er zelfs uit in de tweede bezichtiging, de reden: ‘de hengst zou meer tot dragen moeten komen.’ Inmiddels weten we dat hij júíst in de meest verzamelde oefeningen tot zijn recht komt.

Lees ook: De ontwikkeling van… Hermès op Horses.nl
“Ik was daar destijds ook best boos over. Ik weet nog dat ik een filmpje heb gestuurd richting het KWPN van hoe Hermès het deed aan de longe.” Van Uytert besloot hem vrijwillig aan te bieden voor het verrichtingsonderzoek en daar begon de commissie ook te zien wat Van Uytert bedoelde. “Hij was best lastig aan het begin, maar juist als hij wat heet werd, zag je zijn vermogen om te sluiten.” Hermès werd ingeschreven met 78,5 punten.

Zelfs in stap bergop
Total US liep in het najaar zijn verrichtingen en werd ingeschreven met 87 punten, net achter Daily Diamond die won met 87,5 punten. Hij werd geroemd om zijn bergopwaartse bewegingen, instelling en werklust. Die bergopwaartse bewegingen en werklust zijn volgens Dinja van Liere, die hem na het verrichtingsonderzoek onder het zadel kreeg, ook kenmerkend. “Total was één van de eerste paarden die ik bij Joop ben gaan rijden en was ook direct het meest bijzondere paard. Al als driejarige bewoog hij altijd de bergop, zelfs in stap had je het gevoel dat hij bergop bewoog. Zijn bouw maakt dat eigenlijk vanzelf gaat. Bij andere paarden ben je eigenlijk altijd bezig om ze bergop te krijgen en ze gewicht te laten overnemen met de achterhand, bij Total ging dat vanzelf. Ik heb dat één keer eerder gehad: Capri Sonne was ook zo.”
Lees ook: De ontwikkeling van… Total US op Horses.nl

ADHD’er
Zoals Jiska van den Akker Totilas bij zijn overlijden in een terugblik beschreef als ADHD’er, zo beschrijft Van Liere ook Total US. “Hij was altijd druk en fanatiek, maar wel op een eerlijke manier. Hij wilde gewoon heel graag en aan het begin wilde hij ook heel graag hard. Dat was thuis al het geval en op wedstrijd ging er dan vaak nog een schepje bovenop. Het heeft best even geduurd om de rust er in te krijgen, maar toen dat eenmaal zo was liep hij ongelooflijk goed.”

Dat vertelt ook Van Uytert: “We hebben hem bij de vierjarigen op het WK laten lopen en vervolgens ook nog in de Pavo Cup. De halve finale van de Pavo Cup won hij, maar een dag erna werd hij wel heel heet en werd hij zesde. Toen heb ik samen met Dinja besloten om hem ook de Subli Cup te laten lopen en zo vaak mogelijk met hem op concours te gaan. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen: hij kon steeds beter de rust bewaren en werd beter en beter. Met als absolute hoogtepunt de finale van de hengstencompetitie in de klasse M op de hengstenkeuring 2018.”

Behouden voor Nederland
Joop van Uytert had toen al wel door dat Total US een paard zou kunnen worden waar de hele wereld achteraan zit. “Ik wilde er eigenlijk voor zorgen dat hij voor Nederland zou blijven lopen. Ik was maar voor de helft eigenaar, dus had niet complete zeggenschap. Ik had het er al eens over gehad met Edward en Nicole en zij hadden Total ook al langer in het vizier. Ik weet nog goed dat Nicole en ik langs de kant direct kippenvel hadden de eerste keer dat Edward op Total zat. Die combinatie is gewoon zo speciaal.”

Underdog
Waar Total US als vijfjarige in 2017 al wel als toptalent gold, bleef Hermès – ondanks vele goede resultaten zoals bijvoorbeeld zilver op de Wereldkampioenschappen – toch eigenlijk steeds iets een underdog. Bij de fokkers werd hij bijvoorbeeld nooit écht populair. Van Uytert verzon vorig jaar zelfs een kortingsactie om hem meer aan het dekken te krijgen. Nu lijkt Hermès in de Grand Prix eindelijk daar te zijn, waar zijn talent volledig tot uiting kan komen. “Hermès is niet de makkelijkste geweest en ik heb Dinja ook moeten overtuigen om hem te rijden en door te pakken. Eerder reed Annika Roodhart hem. Toen Dinja besloot om hem door te pakken moesten we soms wel even ergens doorheen. Maar juist op die momenten dat hij zo boos en heet werd, liet hij al piaffes zien uit het boekje.”

Van Uytert: ‘Met dit gemak van lopen, kun je scoren’
De droom van Van Uytert is altijd geweest: een eigen hengst op de Olympische Spelen. Met Hermès die nu over de 75% scoorde in de Grand Prix komt die droom in de buurt. “Het gaat nog lastig zat worden om er bij te komen. Er mogen natuurlijk maar drie combinaties meedoen in Tokyo, als het al lukt om de Spelen doorgang te laten vinden. En een plaatsje opeisen van Hans Peter, Emmelie of Edward lukt niet zomaar. Maar aan de andere kant: als Hermès zich zo blijft door ontwikkelen als hij de afgelopen proeven heeft gedaan is het mogelijk. Trainster Rieky Young zegt dat hij nu eigenlijk alleen nog maar op ontspanning loopt en dat er nog veel meer mogelijk is als er iets aanspanning gevraagd wordt.”
“Ik denk zelf dat hij een gemak heeft in het lopen van zo’n proef waarmee je kunt scoren: dat is precies wat de juryleden willen zien vandaag de dag. Hij loopt piaffe en passage alsof het hem geen enkele moeite kost en in ontspanning naar complete aanspanning in beweging. Dat kunnen niet veel paarden.”

“Haute Couture heeft misschien overall iets nog minder ontspanning, maar gaat ook met hetzelfde gemak door de Grand Prix”
En ook daar bleek weer de vooruitziende blik van Van Uytert. Niet alleen als scout van jonge paarden, maar ook als dressuurkenner. Want scoren bij de jury dat doet Hermès. En Haute Couture ook. De te verwachten successen stonden eerder op het scherm bij Van Uytert dan bij de bondscoach.