Winnend G.P.-debuut voor Hermès

Drie maanden na haar Intermédiaire II-debuut met met onze paarden Hermès (Easy Game x Flemmingh) en Haute Couture (Connaisseur x Krack C), nam Dinja van Liere zaterdag beide paarden mee naar Zevenaar voor hun debuut in de Grand Prix. Met KWPN-hengst Hermès won ze de proef met 72,47% en Haute Couture liep met ruim 71% naar de tweede plaats. "Ik ben echt mega-blij met ze", vertelt Van Liere enthousiast.

“Beide paarden zijn nog heel jong, maar ze gingen thuis zo goed, dat Joop en mijn trainster Rieky Young vonden dat ik het maar gewoon moest proberen en moest gaan starten. Haute Couture en Hermès liepen in Zevenaar allebei een fijne proef, maar ik had met beide wel een aantal dure fouten. Daar staat tegenover dat ze ontzettend getalenteerd zijn en alles voor hoge cijfers kunnen. Eén van de juryleden had opgeschreven: ‘geen zwakke punten’, en zo ervaar ik het zelf ook echt.”

Schrikmoment
“Met Hermès had ik in de tweeërs een fout en bij het van van veranderen in uitgestrekte galop had ik een storing. Hij was heel geconcentreerd aan het werk, maar op een gegeven moment scheen er een straaltje zonlicht op de bodem en dat zag hij. Hij schrok en sprong met vier benen in de lucht, maar ging daarna weer heel braaf verder en sprong aan het eind van de diagonaal een prachtige wissel.”

Genoeg over
“Hermès heeft een periode gehad dat hij wat moeite had om z’n focus te houden, maar ik merk dat hij het nu heel leuk vindt om mee op pad te gaan.” Ze vervolgt: “Hermès heeft veel talent voor de piaffe en passage en dat deed hij in de proef ook heel goed, echt voor achten en negens. Dan zie ik toch dat, ook al gaat er iets fout, ik nog genoeg over heb om dat te kunnen compenseren.”

Verbetering
“Met Haute Couture sloop er een fout in de serie wissels om de pas, maar net zoals Hermès behaalde ze hele mooie punten voor het piaffe- en passagewerk. Bij mijn Inter II-debuut met haar liet ze in de ring al wel zien dat ze er veel talent voor had, maar toen was het nog wat wiebelig. Ik merk wat dat betreft dat ze de afgelopen maanden weer een stuk sterker is geworden.”

Blij met samenwerking
“Ik rijd beide paarden voor Joop van Uytert en ik ben heel blij met onze samenwerking en het feit dat ik deze twee paarden mag rijden. Ik heb ze allebei vanaf hun derde onder het zadel en dat ze nu acht zijn en Grand Prix lopen, is echt heel gaaf. Nu het Grand Prix-debuut er op zit mogen ze thuis eerst weer even rustig aan te doen en dan train ik ze rustig verder. Er valt nog zoveel te verbeteren, maar het zijn gelukkig relatief simpele foutjes die er makkelijk uit te poetsen zijn.”

Dromen van de Olympische Spelen
“Met deze twee hoop ik de proef toch vaker te gaan rijden”, vervolgt de amazone lachend. “Ik droom er van om een keer in een kader terecht te komen en de Olympische Spelen te rijden en ik ben er van overtuigd dat deze twee daar ook echt de kwaliteit voor hebben, maar ik doe het stapje voor stapje en neem er rustig de tijd voor. Het zal vast wel een keer wat minder gaan en ze zijn nog zo jong, dus de moeten nog kilometers maken.”